El Centre d’Alta Tecnificació d’Handbol Femení (CATH), que la Federació Catalana d’Handbol (FCH) té a les instal·lacions del Consell Català de l’Esport a Esplugues de Llobregat, torna, poc a poc, a la normalitat després d’una temporada complicada, al igual que la de tots els clubs.
Actualment hi ha 20 jugadores becades, de categoria cadet i juvenil, d’una dotzena de clubs catalans diferents, totes elles entrenades pels tècnics de la FCH, Gabriel Martorell i Eric Bosser. Les vint jugadores, i els seus clubs són, Carolina Blasco i Judit González (H Sant Vicenç), Ares Blasi (Handbol Lleida Pardinyes), Mireia Boter (H Cardedeu), Silke Calvo i Ester Somaza (Fundació Handbol Roquerol), Clara Correro (OAR Gràcia Sabadell), Maria Domínguez i Laura Rabassa (CH Gavà), Claudia Girbau, Paula Simó i Nerea Güell (BM Granollers), Júlia Gómez i Lucia Pérez (AEH les Franqueses), Carla Gónzalez, Laia Lozano i Irene González (H Sant Joan Despí), Carlota Martínez (CH Ascó), Laura Mesaka (CH La Salle Montcada), Paula Pérez (H Sant Quirze).
Els tècnics ens expliquen com han plantejat el treball per a la temporada amb tota l’afectació de la pandèmia. “Vam ser conscients des del primer dia que aquest any era una temporada de canvis importants. Després de molts anys de gran treball de la Dolo amb molt bons resultats, nosaltres havíem d’aportar i implementar una nova personalitat, nous objectius en el dia a dia del projecte CATH Blume i sabíem que els primers mesos serien d’adaptació per a tothom.
A nivell de continguts de pista i planificació de la part física, hem anat seguint tota la planificació realitzada durant els mesos d’estiu previ a l’inici de la temporada. Sempre hem prioritzat adaptar les càrregues i entrenaments a cada jugadora de manera individualitzada per tal que poguessin estar en les millors condicions possibles durant el cap de setmana. A diferència de l’any passat, des del primer dia de temporada hem pogut treballar amb el grup Juvenil i Cadet de manera conjunta. Aquest fet, ens ha donat una millora pel que fa a la qualitat de l’entrenament i també ens ha permès treballar aspectes tècnics i tàctics col·lectius que amb els grups separats no ens era possible.
A més a més, això també ens ha servit per fer créixer el grup a nivell social i que totes poguessin aprendre entre elles. Per altre banda, els entrenaments amb grups separats ens permet treballar aspectes tècnics i tàctics individuals molt més concrets del joc i també les noies treballen en condicions físiques d’igualtat.”
Al respecte de com han treballat durant les diferents onades provocades pel COVIC-19 ens expliquen que, “La veritat es que el primer trimestre ha sigut molt tranquil en quant a la incidència del covid. El primer cas positiu que vam tindre va ser el 20 de desembre just abans de les vacances de nadal i es per això que la nostra planificació no s’ha vist realment afectada per aquest motiu. Si que durant tot el curs hem fet adaptacions arrel de lesions/molèsties que van apareixent durant la temporada. Tota la planificació te una part individualitzada on intentem que la jugadora pugui estar disponible per jugar en les millors condicions amb el seu club. Per això adaptem el microcicle tenint en compte la situació de cada jugadora, els partits aplaçats, els partits que es juguen el cap de setmana i les concentracions amb la Selecció Catalana i les activitats de la RFEBM. Tot això ho controlem a través del registre de control de càrregues que diàriament han de fer les jugadores del CATH.”
Pel Gabriel i l’Eric, la esperada tornada a la normalitat s’ha fet esperar. “El mes de gener ha sigut caòtic. Vam tornar de les vacances de nadal el dilluns dia 10 i fins el dilluns 14 de febrer no hem tingut a les 20 jugadores al centre. En aquest espai de temps entre lesions, confinaments i casos positius ens hem hagut d’adaptar a setmanes d’entrenament de tot tipus. Entrenaments a pista de 1 i 2 jugadores disponibles, entrenaments a pista sense porteres…
Ara sí que podem dir que tornem a estar dins d’una certa normalitat ja que totes les jugadores estant al centre seguint la planificació i les jugadores lesionades seguint el seu procés de recuperació.
Ara comença la part més important de la temporada. A diferència dels últims anys, el CESA es disputarà durant la setmana santa. Per tant, a partir del mes d’Abril, ens trobem en que les jugadores que competeixin fins al final de les seves competicions amb el Club i disputin el CESA, tindran una càrrega a nivell de partits molt important. Aquest fet ha capgirat la nostra planificació inicial i condensa molt més la càrrega de les jugadores en aquesta part final de la temporada. El nostre objectiu és preparar a les jugadores per a que arribin en les millors condicions. Les jugadores ho saben i ho estant demostrant a les sessions d’entrenament.”
Aquest programa de Tecnificació Esportiva, subvencionat pel Consell Català de l’Esport i que gestiona directament per la FCH des de fa més de vint anys, té la finalitat principal de formar de manera continuada i globalment les esportistes seleccionades per a què augmentin, en línies generals, el nivell de l’Handbol Femení Català, buscant un rendiment individual i col·lectiu, a mig termini, on els principals beneficiats siguin els clubs catalans i es treballa, any rere any, per aconseguir-ho amb l’ajut de tots els agents de l’handbol català.