L’Enquesta de l’Eurobaròmetre elaborada el 2018 va evidenciar que el 59% dels europeus rarament o mai fan exercici o practiquen esport. Això és perjudicial per a la salut i el benestar de les persones, així com per a l’economia ja que, com a conseqüència, augmenta la despesa en atenció sanitària i disminueixen la productivitat en el treball i l’ocupabilitat.
El Parlament Europeu va proposar per primera vegada a escala de la Unió Europea un Dia Europeu de l’Esport amb la Resolució de febrer de 2012 sobre la dimensió europea en l’esport per fomentar la funció social i cultural de l’esport i els seus beneficis per a la salut.
Al setembre de 2015 la mateixa Comissió Europea va posar en marxa la Setmana Europea de l’Esport (SEE) amb l’objectiu de promoure l’esport i l’activitat física a tot Europa a escala nacional, regional i local, i així animar la ciutadania europea a adoptar un estil de vida actiu i més saludable per combatre el sedentarisme. La Setmana Europea de Esport es celebra simultàniament a tot Europa entre el 23 i el 30 de setembre, amb una àmplia gamma d’activitats i actes organitzats pels països socis, entitats regionals i locals, entitats esportives, centres educatius, universitats, empreses i centres de treball.
Catalunya s’ha sumat a la iniciativa des del seu inici per promoure la campanya #BeActive #esportcat. L’any 2019 es van donar d’alta en la plataforma de registre de la Setmana Europea de l’Esport un total de 112 activitats fisicoesportives que es van dur a terme per tota Catalunya i en què van participar 31.100 persones.
L’any 2020, malgrat la pandèmia de COVID-19, segons dades de la Comissió Europea, 42 països van participar en la Setmana Europea de l’Esport i es van organitzar 32.617 actes, sota la campanya especial #BeActiveAtHome, per abordar l’impacte que les restriccions de circulació podrien tenir en l’esport i l’activitat física.
Enguany, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, de la Generalitat de Catalunya, anima federacions, consells esportius, universitats, centres educatius, centres i clubs esportius, centres de treball, esportistes i influencers a sumar-se a aquest esdeveniment per fer accions com les descrites a continuació:
· Fer difusió de la Setmana Europea de l’Esport a través del mitjans de comunicació i xarxes socials, i utilitzar les etiquetes #BeActive #esportcat, convocar i animar la participació activa en la campanya.
· Donar d’alta totes les activitats organitzades a plataforma de registre de la Setmana Europea de l’Esport , per deixar constància de la vostra participació i assenyalar en el mapa europeu les activitats organitzades a Catalunya. Si registreu l’esdeveniment, l’entitat o organisme organitzador podrà utilitzar el segell #BeActive i, si adjunteu una foto de l’activitat, rebreu un diploma de participació del Consejo Superior de Deportes, amb les dades de l’activitat i la seva imatge.
· Organitzar activitats fisicoesportives, esdeveniments, competicions, trobades, xerrades o seminaris, que impliquin un nombre elevat de persones.
· Organitzar sortides de contingut fisicoesportiu a l’aire lliure que promocionin la pràctica en espais oberts urbans i/o naturals (carrers, parcs, places, rius, platges, etc.). Treure l’activitat l’exterior de les instal·lacions, visibilitzar les activitats que es desenvolupen als clubs.
· En els centres educatius, abordar de forma transversal en algunes assignatures amb l’alumnat la qüestió de la necessitat dels hàbits de consum saludables i la vida activa. Oferir una peça de fruita l’alumnat durant la Setmana Europea de l’Esport i, si és possible, fins a final d’any.
· Anomenar persones ambaixadores destacades de la comunitat com a persones referents de bons hàbits esportius, vida activa i saludable.
· Obrir les instal·lacions esportives a tota la comunitat, oferir descomptes, demostracions o sessions de prova. Organitzar jornades de portes obertes als centres esportius.
· Proposar activitats físiques per fer durant l’horari laboral, per promoure les pauses actives en benefici de la salut de treballadors i treballadores en els centres de treball o casa en moments de teletreball.
· Posar la imatge #BeActive en lloc visible de les instal·lacions i fer constar que l’entitat o centre està adherit a la Setmana Europea de l’Esport, com a establiment promotor de l’esport i la salut.
A l’enllaç, que s’anirà actualitzant, podeu consultar activitats proposades en el marc de la campanya i el marcador de persones participants a Catalunya.